En els últims cinquanta anys, l’Horta de València ha retrocedit un 64%, i ho ha fet en nom del progrés, de la seguretat ciutadana, del creixement poblacional, de la cultura i de l’especulació urbanística.

La implantació de macroinfraestructures que responia a unes dinàmiques sovint llunyanes de la lògica local ha comportat una forta fragmentació territorial i un mal, en la majoria dels casos, irreparable. Des del principi, són nombroses les veus que s’han alçat davant aquestes agressions territorials. Bé com a agrupacions de persones afectades, de col·lectius militants o plataformes més àmplies l’autoorganització social ha donat resposta. Les diferents estratègies desenvolupades al llarg dels anys suposen un llegat col·lectiu en termes d’aprenentatges compartits i memòria social.

A hores d’ara. Experiències i memòria de la defensa de l’Horta a través del seu arxiu és un arxiu digital que engloba les experiències i aprenentatges de les persones i col·lectius que han defensat l’Horta de València durant les últimes dècades. En ell trobem materials visuals i gràfics i documentació de diferent índole produïts pels col·lectius.

Es tracta d’un arxiu en procés, encara inacabat, en el qual s’ha posat el focus fonamentalment en els processos de lluita i defensa del territori. Així, l’arxiu proposat no recull avui en dia la totalitat de les agressions urbanístiques que han tingut lloc en el territori de l’Horta, sinó aquelles per a les quals s’ha pogut rastrejar una resposta social amb les seues diferents estratègies per a denunciar i tractar d’impedir la violència sobre el territori i sobre les vides que el conformen.

La web que teniu entre mans s’estructura en dos blocs fonamentals: el mapa i l’arxiu. Des del mapa és possible accedir a aquells conflictes que s’han rastrejat. Cada cercle del mapa equival a un conflicte que conté una fitxa explicativa en la qual es descriu el mateix i es nomenen els agents implicats en aquest. Cada conflicte donarà pas a un bloc d’arxiu que engloba tots els documents trobats i processaments fins avui en diai vinculats a aquest conflicte.

Alguns dels conflictes presents en el mapa encara no tenen un arxiu associat o text explicatiu, A hores d’ara, és un projecte en procés, amb un temps que té a veure amb el llarg termini. L’arxiu creixerà en el pas del temps.

El segon bloc o forma de cerca correspon a la pestanya “arxiu”, a través de la qual accedim a l’arxiu general. En ell trobem materials visuals, gràfics i legals produïts per les persones i els col·lectius que han estat darrere de les diferents lluites recollides en aquesta pàgina web: cartells, adhesius, fullets, fotografies, retalls de premsa, fulles de recollida de signatures o al·legacions. En aquesta pestanya els materials apareixen ordenats aleatòriament, però “la lupa” permet aplicar filtres, per a poder visualitzar l’arxiu per territori, conflicte o per any. Així, podrem accedir a l’arxiu específic de cada conflicte a través de l’aplicació del filtre de conflicte de l’arxiu general o a partir del mapa de conflictes.

Una vegada dins de l’arxiu, és possible accedir a cadascun dels documents que apareixen en aquest, els quals estan associats a una fitxa que recull la següent informació: el nom de l’arxiu, el títol, la data, el territori, el conflicte, l’autoria, la descripció del document i la persona o col·lectiu conservador del document original. L’estructura de les fitxes varia en funció de la quantitat d’informació disponible sobre cada document i la rellevància d’aquesta informació per a la comprensió del document en qüestió. A poc a poc, sempre que siga possible, les fitxes aniran també acompanyades d’un enregistrament d’àudio descriptiu realitzat per una persona vinculada al document en si o al contingut al qual al·ludeix aquest document. Es tracta així de deixar un espai per a l’experiència subjectiva, una veu que relate una situació, un acte, un record des de l’experiència encarnada.

A hores d’ara planteja la construcció d’un arxiu de pràctiques i maneres de fer en l’àmbit de defensa del territori local, permetent d’aquesta manera indagar en la memòria de l’experiència política vinculada a la defensa del territori, la seua aposta, el seu context i el seu temps. L’arxiu es concep així com un suport per a la memòria i com un espai d’intersecció entre les experiències passades i els conflictes presents, així com un espai de diàleg entre diferents maneres de pensar, defensar i construir el territori.

Aquest arxiu no seria possible sense les nombroses i generoses aportacions d’aquelles persones que van decidir recopilar i atresorar, a les seues cases o en arxius col·lectius, al llarg dels anys, els documents que deixaven constància de les experiències compartides.

Els col·lectius que conformen aquest arxiu, encara en procés, fins hui són:

Coordinadora per la defensa de l’horta, Plataforma per un cinturó d’horta, Comissió Promotora de la ILP per l’horta, Per l’Horta, Associació Amics de l’Horta, Unió de llauradors i ramaders, Defensem la Punta-Salvem l’Horta, Associació de Veïns La Unificadora de La Punta, Horta és Futur NO A LA ZAL, Salvem el Pouet, Taula per la Partida, Salvem l’Horta de Benimaclet, Plataforma contra l’AVE de l’Horta Sud, Salvem l’Horta de Vera, Horta és Futur, Alboraia Horta i Litoral, SOM Horta, Cuidem Benimaclet, Coordinadora Horta Viva Sense Autovia, Salvem l’Horta de Vera-Alboraia, Associació De Veïns i Veïnes Castellar-L’Oliveral, Acció Ecologista-AGRÓ.

A hores d’ara. Experiències i memòria de la defensa de l’horta a través del seu arxiu és un projecte en procés becat per la convocatòria CoSSos Comunitats de Sabers Subalterns del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

EQUIP

Projecte: Natalia Castellanos, Anaïs Florin i Alba Herrero.
Disseny web: Handshake · Desenvolupament web: Aurora Saseta

CONTACTE

@ahoresdara · hola@ahoresdara.com

Projecte seleccionat a la convocatòria #CMCVaCasa 2023 del Consorci de Museu de la Comunitat Valenciana