NOU MESTALLA

El que avui és el Nou Mestalla s’ubica en la que era l’horta de la partida de Favanella, regada pel braç Petra de la séquia de Mestalla. En els anys noranta els terrenys van ser requalificats a través de dos PAIs, Ademús I i II, executats pel promotor Onofre Miguel. El veïnat va patir una reparcel·lació forçosa, en la que se’ls obligava a cedir el 10% per a equipaments, en unes quantitats que en cap cas permetien comprar-se res semblant al que estaven perdent. Una de les alqueries afectades va ser l’alqueria del Barbut. Aquesta, durant els seus últims mesos d’existència va acollir nombroses accions d’activistes en defensa de l’horta que tractaven d’impedir l’assetjament especulador: taules redones, una contra cimera al Banc Africà del Desenvolupament i concerts, entre d’altres. El 20 de juny de 2001, coincidint en la manifestació que celebrava el lliurament de les 120.000 signatures de la ILP, l’alqueria va ser enderrocada.

Teòricament, la reparcel·lació havia de significar que els terrenys expropiats cobriren els usos dotacionals inclosos al PAI, que foren de titularitat pública i que es construirien instal·lacions per al barri. En la pràctica, l’any 2005 l’Ajuntament de Rita Barberà va anunciar la permuta dels terrenys amb el València CF. En el 2007 l’UTE FCC i el Grupo Bertolín començaren les obres del futur Mestalla. El veïnat del barri es van organitzar en una plataforma propoliesportiu que reclamava les instal·lacions promeses, al mateix temps que les veïnes expropiades van obrir un contenciós al Tribunal Superior de Justícia valencià, per denunciar les irregularitats formals del procediment (un ús cedit per a usos dotacionals estava convertint-se en terciari). La sentència va donar la raó a les veïnes i va anul·lar les actuacions dutes a terme per l’Ajuntament. En el 2009 les obres es van aturar per falta de liquiditat i en 2011 el club va anunciar un acord amb Bankia per reprendre les obres, i acabar-les en un termini de dos anys, però aquest acord mai es va implementar i l’edifici es troba encara a mig construir.

Actualment, l’Associació d’antics propietaris dels terrenys del Nou Mestalla preparen un contenciós administratiu per a presentar-lo en cas que es reactivaren les obres.