El projecte de Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) del Port de València remunta a l’any 1994, quan, per mitjà d’una modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana de 1988 se signa un protocol que donarà lloc a la implantació de la ZAL, plantejant l’expropiació de 70 hectàrees d’horta productiva, el desplaçament de 620 persones i la destrucció d’alqueries, parcel·les i barraques centenàries.
La resistència veïnal i social, encapçalada per l’Associació de Veïnes de la Unificadora de la Punta, no va poder evitar aquesta destrucció, però sí la posada en marxa de la ZAL. Els tribunals, amb 3 sentències (2009, 2013 i 2015) van anul·lar el Pla Especial.
El maig de 2017, davant la voluntat de reactivació del Pla Especial per part de les administracions, es va crear la plataforma Horta és Futur NO ZAL, composta per 49 col·lectius socioculturals, veïnals i en defensa del territori, per a desenvolupar la campanya «Aturem la ZAL, Recuperem La Punta». Aquesta campanya tenia com a objectius reclamar la paralització del Pla Especial, obrir un procés obert de debat i consulta per a decidir el futur i el model territorial sostenible d’aquest espai, així com la reparació de les injustícies amb el veïnat.
Malgrat tot, el desembre de 2018 el nou Pla Especial va ser aprovat per les administracions públiques. Des de llavors, la plataforma ha presentat diferents recursos per vies legals amb la finalitat d’aconseguir la paralització total del pla.