RONDA NORD

La Ronda Nord de València (o carretera CV-30) és una carretera autonòmica de circumval·lació de la Comunitat Valenciana que comunica la V-30 amb la CV-35 i València. Juntament amb la circumval·lació V-30 forma el cinturó viari per a trànsit local de la ciutat de València i la seua àrea metropolitana. La CV-30 va ser projectada en 1991 integrada en el PGOU de 1988.

L’últim tram construït de la Ronda va ser el situat a l’altura del barri de Benimaclet. Les obres d’aquest tram van començar en 2001, arrasant amb una quantitat considerable d’horta i generant una fragmentació territorial forta amb l’espai agrícola que va quedar a l’altre costat de la carretera així com la connexió amb el cementeri de Benimaclet i altres construccions pròximes.

Davant l’entrada de les màquines es va organitzar una resposta social en oposició a la construcció de la carretera. Agricultors i agricultores, Maulets, la recentment conformada plataforma Salvem l’Horta de Benimaclet al costat d’habitants de la zona van articular un moviment de resistència a través de diversos formats. D’una banda, es va realitzar una labor important de difusió de la problemàtica local a través de repartiment de fullets, recollida de signatures en diferents punts de la ciutat i assemblees en el Centre Social Terra. D’altra banda, es va optar també per l’acció directa amb la finalitat de paralitzar les obres, organitzant segudes i bloquejos davant de les màquines i l’encadenament d’algunes persones a les excavadores.

El març del 2001 la lluita es va paralitzar, la policia va detenir a trenta-dues persones de les quals sis van entrar en un procés judicial. L’informe policial d’aquell moment va deslegitimar la plataforma i la seua lluita. En 2003 es va fer pública la sentència, 6000 euros en multes per als components de Salvem l’Horta de Benimaclet.