TRASLLAT CENTRE COMERCIAL A L’HORTA DE VERA

En 2005, l’Ajuntament d’Alboraia, presidit per Manuel Álvaro (PP) va impulsar una doble operació immobiliària que anava a tindre un fort impacte ambiental: el trasllat d’una part del polígon comercial de Port Saplaya (ocupat per Alcampo, Norauto i Leroy Merlín) a l’horta de Vera. Es pretenia així alliberar la zona comercial a vora mar per tal de construir-hi un port esportiu, hotels i habitatges de luxe vora mar. La zona comercial passaria a ocupar 400.000 m² d’horta productiva, sòl no urbanitzable de protecció agrícola.

 

L’ajuntament d’Alboraia promogué aquesta doble operació mitjançant l’empresa municipal EGUSA (Empresa de Gestió Urbanística i Serveis d’Alboraia) en aliança amb els grups promotors privats, Lladró i Astroc, que anaven a ser els grans beneficats per l’operació.

 

Les primeres reaccions veïnals van estar les de les persones llauradores de les partides d’horta afectades, a elles es va sumar el suport de col·lectius i associacions veïnals del poble d’Alboraia, així com de l’associació Per l’Horta. Les persones afectades s’assabentaren de les expropiacions en l’estiu de 2005 per la premsa. En setembre el veïnat afectat es va constituir en l’Associació Salvem l’Horta de Vera-Alboraia, i van organitzar una resistència, que va estar clau per dificultar l’execució de les operacions urbanístiques i assenyalar a l’ajuntament de Manuel Álvaro com a responsable.

 

La primera victòria judicial va ser el gener de 2006 quan el Jutjat Contenciós Administratiu de València va aprovar la paralització del projecte en considerar que aquest no estava inclòs en el Pla General ni avalat per un Programa d’Actuació Integrada (PAI). A més, l’operació urbanística generava guanys importants per a les empreses, però no es podia considerar d’interés general i públic per al veïnat d’Alboraia.

 

Finalment, la resistència veïnal juntament amb la irrupció de la crisi immobiliària en l’any 2008 van frustrar el projecte.