VIA PARC NORD

La via parc Nord de València va ser un projecte d’infraestructura viària de gran capacitat tret a exposició pública per la Conselleria d’Infraestructures i Transport l’any 2006, no obstant es tractava de la reedició d’un projecte anterior de 1993 paralitzat, conegut com a corredor comarcal nord.

Aquesta autovia pretenia circumdar l’àrea metropolitana de València pel nord, connectant les autovies d’Ademús (CV-35) i distribuïdor comarcal (CV-31) amb l’autovia V-21. La via Parc Nord partia de la CV-35 i pretenia connectar els termes de Godella, Burjassot, Rocafort, Montcada, Alfara del Patriarca, Vinalesa, Foios i Albalat dels Sorells amb diversos carrils per a automòbils i transport públic, carril bici i de vianants i corredor verd. També es pretenia connectar amb la Ronda Nord a través de Godella. L’envergadura del projecte va ser amagada sota tot un argot ambientalista al voltant del seu disseny, començant pel seu nom, utilitzant les paraules via i parc.

Per a denunciar l’impacte de l’actuació sobre una part important d’horta productiva de gran valor, el veïnat i entitats dels pobles afectats es van organitzar i crear la Coordinadora Horta Viva Sense Autovia Interpobles l’any 2008. Que va organitzar diferents actes i activitats de denúncia i visibilització sota la campanya NO a la via Parc Nord.

La via parc Nord finalment no es va executar per les discrepàncies entre els ajuntaments afectats, l’oposició veïnal, la crisi econòmica i els canvis de govern, però l’adjudicació de la redacció del projecte l’any 2006 va costar 3,5 M €.